Contract for Difference (CFD)

Contract for Difference

Wat is een CFD

CFD staat voor contract for difference (contract voor het verschil) en behoort tot de categorie derivaten. Derivaten zijn afgeleide financiële producten zoals opties en futures. CFD's zijn niet beursgenoteerd en worden buiten de beurs om verhandeld.

Het is mogelijk op meer dan 7.000 onderliggende waarden te speculeren waarmee het aanbod veel ruimer is dan bijv. bij turbo's. U kunt speculeren op onderliggende waarden van o.a. aandelen, beursindexen, grondstoffen, goud en zilver. Het is mogelijk long en short posities in te nemen en kan er op iedere gewenste koers een contract worden geopend.

De overeenkomst is dus een contract voor het verschil en betekent dat de winst of het verlies voor rekening van de belegger is.

Een CFD is een margeproduct en betekent dat met een lage investering, gebruikmakend van een hefboom er leuke winsten gerealiseerd kunnen worden. Er wordt in een gedeelte van de onderliggende waarde, ook wel margin of marge genoemd, geïnvesteerd. Bij futures is al gauw een marge benodigd van € 15.000, terwijl met CFD's op een beursindex een marge benodigd is van slechts 0,5 – 1%. Indien de waarde van de DAX 9000 is en de margeverplichting 0,5%, dan is er voor 1 CFD een marge (borgstelling) benodigd van € 45.

Voorbeeld:
1 contract DAX30, koers 5000, marge 0,5%, betekent dat een bedrag benodigd is van € 25 voor één contract. Bij een hefboom van 10 is de marge € 250 en tevens de benodigde investering. Op basis van € 1 per contract is 10 punten winst € 100, exclusief transactiekosten. In bovenstaand voorbeeld is de winst dus 40%.

U volgt de trades liever eerst op een demo-rekening? Klik hier om een gratis demo-rekening te openen.

Voordelen CFD'sHefboomwerking - Voor CFD's is een marge benodigd waardoor u niet de volledige onderliggende waarde als borg op uw rekening hoeft te hebben en er een mooie hefboomwerking ontstaat.
Long en short - De mogelijkheid ook short te kunnen gaan biedt traders een hoge mate aan flexibiliteit, koop als u een stijging verwacht en verkoop als u een daling verwacht.
Aandelen en beursindexen - CFD's zijn niet alleen geschikt voor aandelen en beursindexen, maar tegenwoordig mogelijk op meer dan 7000 onderliggende waarden.
Geen expiratie - CFD's hebben geen vervaldatum zoals dat bij Futures wel het geval is.
Lage commissies - Afhankelijk van de broker worden commissies in de spread verwerkt of afzonderlijk afgerekend.
Lage spread - Lage spreads op de DAX en CAC 40.
Transparantie - CFD's zijn eenvoudig te verhandelen, de prijs van één CFD is gelijk aan die van de onderliggende waarde.
Posities beschermen - U kunt uw eigen stop loss bepalen of kiezen voor een vaste gegarandeerde stop loss.

Nadelen CFD'sHefboom - Het is mogelijk meer geld te beleggen dan u op uw rekening heeft.
Financiering - CFD's die langere tijd worden aangehouden zijn onderhevig aan rente waardoor de kosten na enkele weken behoorlijk kunnen oplopen. CFDaytrader houdt geen overnight posities aan, alle posities worden voor het einde van een beursdag gesloten.
XHTML 1.0 All rights reserved © 2019 CFDaytrader - Layout & site by: cdzw